Sorry, alweer een Indonesisch gerecht.. maar deze nasi goreng is wat toegankelijker dan de tempeh die ik eerder deelde en zooooo lekker! Die tempeh kan hier trouwens wel heel goed bij 😉 Normaal gesproken gebruik ik weleens een nasi boemboe van de Xenos, maar ik geniet toch meer van mijn eten als ik het zelf zonder zakjes of pakjes heb gemaakt.

Het recept heb ik uit het kookboek Zoals alleen oma dat kan van Danny Jansen. Heel toepasselijke titel voor de Indonesische keuken, omdat de familierecepten over het algemeen niet met anderen worden gedeeld.

Indonesisch eten is mij nooit met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft zijn Indonesische moeder nooit gekend, omdat zij overleed toen hij 2 jaar was. In 2006 ben ik pas voor het eerst in Indonesie geweest, toen het weeshuis dat de stichting van mijn vader heeft gerealiseerd werd geopend. Serieus, die broodjes bapao daar… je zou die hier in Nederland voor altijd links laten liggen! Maar daar is dus al een beetje een prille liefde tussen mij en Indonesisch eten ontstaan.

Ondanks dat ik het dus van huis uit nooit heel erg heb meegekregen, zal de liefde voor eten dan ongetwijfeld in mijn bloed zitten. In dat opzicht ben ik denk ik een volbloed indo of leeft mijn oma in mij voort, want bij mijn ouders is de liefde voor eten minstens de helft minder obsessief dan bij mij 😉 Ik ken trouwens ook echt geen enkele indo die niet (bijna) obsessed is met eten. Klik hier om te kijken hoeveel punten jij kunt afchecken 😀

De verhoudingen van het oorspronkelijke recept heb ik wat aangepast naar eigen smaak en voorkeur. Mocht je de ingrediënten van bovenstaande foto aanhouden, dan is het een pittig gerecht. Mijn verhoudingen voor 4 personen zijn voor een mild/pittig gerecht.

– 300-400 gram (zilvervlies)rijst
– 3 uien
– 350 gram kippendijfilet (of gewone, minder mals 😉 )
– 1 rode peper
– 3 bosuitjes
– arachideolie
– 1 el sambal oelek
– 2 tl trassi, garnalenpasta
– Japanse sojasaus
– 4 eieren
– 50 ml slagroom

De arachideolie en trassi kun je gewoon bij de jumbo krijgen. Klik om de foto hieronder om te kijken hoe de verpakking er uit ziet, vind ik altijd wel handig! Koop bij voorkeur een lekkere Indonesische sambal bij de toko, die van mij is -sad but true- al een tijdje op.

 

1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat en laat wanneer klaar met de deksel op het fornuis staan
2. Snijd de ui in halve ringen en bak deze met een scheut arachideolie goudbruin
3. Snijd de kip in reepjes en voeg toe aan de uien tot het gaar is
4. Roer de sambal en trassi er goed doorheen
5. Roer de rijst erdoor en vervolgens ook de gesneden pepers en bosuitjes
6. Breng op smaak met sojasaus (liever te weinig dan teveel, ik heb zelf de sojasaus er nog bij op tafel gezet)
7. Laat alles nog circa 5 minuten op het vuur staan en roer regelmatig zodat de rijst goed gebakken is
8. Kluts de eieren met de room en bak het geheel tot een omelet. Door regelmatig te roeren krijg je reepjes ei die je vervolgens met de nasi goreng mengt.

SELAMAT MAKAN! Laat je even in een reactie hieronder of via social media weten hoe het heeft gesmaakt?