Sorry, alweer een Indonesisch gerecht.. maar deze nasi goreng is wat toegankelijker dan de tempeh die ik eerder deelde en zooooo lekker! Die tempeh kan hier trouwens wel heel goed bij šŸ˜‰ Normaal gesproken gebruik ik weleens een nasi boemboeĀ van de Xenos, maar ik geniet toch meer van mijn eten als ik het zelf zonder zakjes of pakjes heb gemaakt.

Het recept heb ik uit het kookboek Zoals alleen oma dat kan van Danny Jansen. Heel toepasselijke titel voor de Indonesische keuken, omdat de familierecepten over het algemeenĀ niet met anderen worden gedeeld.

Indonesisch eten is mij nooit met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft zijn IndonesischeĀ moeder nooit gekend, omdat zij overleed toen hij 2 jaar was. In 2006 ben ik pas voor het eerst inĀ Indonesie geweest, toen het weeshuis datĀ de stichting van mijn vader heeft gerealiseerd werd geopend. Serieus, die broodjes bapao daar… je zou die hier in Nederland voor altijd links laten liggen! Maar daar is dus al een beetje een prille liefde tussen mij en Indonesisch eten ontstaan.

Ondanks dat ik het dus van huis uit nooit heel erg heb meegekregen, zal de liefde voor eten dan ongetwijfeld in mijn bloed zitten. In dat opzicht ben ik denk ikĀ een volbloed indo of leeft mijn oma in mij voort, want bij mijnĀ ouders is de liefde voor eten minstens de helft minder obsessief dan bij mij šŸ˜‰Ā IkĀ ken trouwens ookĀ echt geen enkele indo die niet (bijna) obsessed is met eten.Ā KlikĀ hierĀ om te kijken hoeveel punten jij kunt afchecken šŸ˜€

De verhoudingenĀ van het oorspronkelijke recept heb ik wat aangepast naar eigenĀ smaak en voorkeur. Mocht je de ingrediĆ«nten vanĀ bovenstaande foto aanhouden, dan is het een pittig gerecht. Mijn verhoudingen voor 4 personen zijn voor een mild/pittig gerecht.

– 300-400 gram (zilvervlies)rijst
– 3 uien
– 350 gram kippendijfilet (of gewone, minder mals šŸ˜‰ )
– 1 rode peper
– 3 bosuitjes
– arachideolie
– 1 el sambal oelek
– 2 tl trassi, garnalenpasta
– Japanse sojasaus
– 4 eieren
– 50 ml slagroom

De arachideolie en trassi kun je gewoon bij de jumbo krijgen. Klik om de foto hieronderĀ om te kijken hoe de verpakking er uit ziet, vind ik altijd wel handig! Koop bij voorkeur een lekkere Indonesische sambal bij de toko, die van mij is -sad but true- al een tijdje op.

Ā 

1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat en laat wanneer klaar met de deksel op het fornuis staan
2. Snijd de ui in halve ringen en bak deze met een scheut arachideolie goudbruin
3. Snijd de kip in reepjes en voeg toe aan de uien tot het gaar is
4. Roer de sambal en trassi er goed doorheen
5. Roer de rijst erdoor en vervolgens ook de gesneden pepers en bosuitjes
6. Breng op smaak met sojasaus (liever te weinig dan teveel, ik heb zelf de sojasaus er nog bij op tafel gezet)
7. Laat alles nog circa 5 minuten op het vuur staan en roer regelmatig zodat de rijst goed gebakken is
8. Kluts de eieren met de room en bak het geheel tot een omelet. Door regelmatig te roeren krijg je reepjes ei die je vervolgens metĀ de nasi goreng mengt.

SELAMAT MAKAN!Ā Laat je even in een reactie hieronder of via social media weten hoe het heeft gesmaakt?