Het moest er eens van komen… Het gemiddelde is wat afgenomen, maar tot voor kort werd ik bijna wekelijks in een sushi-post getagd. Wie zich aangesproken voelt: blijf het doen, ik vind het leuk ūüėČ

Als je mijn naam bent vergeten, roep dan gewoon ‘sushi’. Dan draai ik me sowieso om.

Sad, but true en vooral not ashamed ūüôā Toch is sushi iets wat ik niet heel graag maak. Maar het was nu zondagmiddag, dus nergens verse sushi te verkrijgen en de cravings waren te heftig.¬†De reden is dat het me eigenlijk wat te lang duurt. Maar eerlijk, het is uiteindelijk veel goedkoper en als de rijst en dressing meewerken kan het bijna net zo lekker als bij Sin Jah ūüėČ

You had me at sushi!

Goed, je hebt waarschijnlijk op dit recept geklikt omdat je benieuwd bent hoe ik deze sushi maak. Mijn recept¬†is √©√©n van de simpelste vormen, maar bij uitstek de lekkerste wat mij betreft! Meestal maak ik ‘m urumaki (inside out, met het rijst aan de buitenkant), dat is √©cht het allerlekkerste. Alleen heb ik dit keer zilvervliesrijst gebruikt, in het kader van:¬†is een beetje gezonder om te eten ūüėČ De zilvervliesrijst is van zichzelf niet ook plakkerig genoeg voor de urumaki, daarom heb ik nu sushi maki gemaakt – waarbij de nori om de rijst zit.

Voor rijst en toebehoren heb je nodig (2 personen):
– 250 gram zilvervliesrijst (of sushirijst, quinoa wat je maar wilt)
– 12 el rijstazijn (die van mij komt bij de Jumbo vandaan)
– 4 tl zeezout
– 8 tl suiker
– norivellen, minstens een stuk of 6
– bamboe of plastic rolmatje
– plastic folie

Die maak je als volgt klaar:
1. Kook de rijst op de gebruikelijke manier.
2. Wanneer het klaar is, doe je een theedoek over de pan voor 15 minuten. Zo wordt de rijst tot de kern goed gaar.
3. Maak ondertussen de dressing klaar:¬†verwarm de rijstazijn, zeezout en suiker in een steelpannetje (LET OP: wanneer je sushirijst gebruikt kun je de ingredi√ęnten voor de dressing¬†halveren)
4. Roer tot de zout en suiker is opgelost en laat afkoelen tot kamertemperatuur
5. Wanneer de rijst lang genoeg heeft gestaan giet je de dressing erover en roer je het er met een houten lepel doorheen. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur, alvorens je de sushi gaat rollen.

Voor de vulling haal je in huis:
– zalmfilet (AH bijvoorbeeld, 250-300 gram)
– 2 avocado’s
– wasabi
– mayonaise
– sojasaus

Wasabimayonaise:
1. Als eerste meng ik een paar lepels mayonaise¬†met wasabi. Doe de wasabi er¬†beetje bij beetje bij, of anders weer een beetje mayo er bij als het te sterk is geworden¬†ūüėČ
2. Snijd de zalm in repen van ongeveer 1 cm
3. Snijd de avocado ook in plakjes van 1 cm

                              
Foto 1 tot en met 3 – klik voor uitvergroting

Voor het maken van de sushi volg je deze stappen:
1. Leg eerst een stukje plastic folie over het rolmatje, vervolgens het norivel met de gladde kant naar beneden en de dikkere lijntjes in de breedte (foto 1)
2. Mijn sushi vind ik het lekkerst met een dun laagje rijst. Leg 2 kleine opscheplepels rijst op de nori. De rijst verdeel ik met de bolle kant van een lepel over maximaal 2/3 van de nori (foto 2)
3. Verdeel naar smaak wat wasabimayonaise over de breedte van de rijst. Leg er vervolgens een reepje (of 2) zalm en plakjes avocado op (foto 3)

                
Foto 4 en 5 – klik voor uitvergroting

4. Hoe je de rijst het makkelijkste rolt, kun je hier vanaf 4m43s zien. Dat is te uitgebreid om te typen en per persoon ook weer verschillend, maar oefening baart kunst Рecht waar!
5. Sommigen rollen door tot het einde van de rol, maar ik rol tot waar de rijst zit. Dan maak ik met behulp van mijn vinger het uiteinde nat met wat water, zodat de sushirol dicht blijft zitten. De rest van de nori knip ik af (foto 4) en gebruik ik later voor mijn sushisalade van alle restjes.

Ik knip de rest van het norivel af, omdat teveel nori af en toe wat taai kan worden. Zo houd ik de sushirol clean!

6. Wanneer de rol af is, druk je ‘m goed aan met het rolmatje. Vervolgens rol ik ‘m strak in de plasticfolie en leg ik de sushirol in de koelkast¬†(foto 5)

Rol door tot je nog 2 kleine opscheplepels rijst per persoon over hebt. De restjes zalm, avocado en nori maak ik klein en gooi ik bij de rijst voor een salade/lazy sushi. Doe hier nog een beetje wasabimayonaise en sojasaus bij om het af te maken Рecht lekker en zo maak je mooi alles op!

 

Wanneer je de sushi snijdt, doop ik (een scherp!!)¬†mes eerst in een glas water. Dat snijdt gemakkelijker en zo voorkom je dat bij het snijden de nori om de sushi wegglijdt. Nu alleen nog wat sojasaus in een kommetje schenken, stokjes (of je handen) er bij en je kunt aanvallen! Eventueel wat extra wasabi op het bord is ook lekker, maar mijn mayonaise had al wasabismaak genoeg ūüėÄ

Bon app allemaal! Het was een heel boekwerk, maar ik heb het zo kort, bondig en duidelijk mogelijk geprobeerd te houden. Laat je het me weten hoe het heeft gesmaakt?